SEPYA Moderatör
| Konu: bir soru da benden olsun izninizle Perş. Kas. 06, 2008 12:30 pm | |
|
olgunluk yada olgun insan nedir ??
| |
|
Didi Zirvedeki Mod
Mesaj Sayısı : 1139 Yaş : 56 Nerden : sizin köyden Ruhsal Durumunuz : Reputation : 1 Kayıt tarihi : 28/08/08
| Konu: Geri: bir soru da benden olsun izninizle C.tesi Kas. 29, 2008 11:39 pm | |
| OLGUNLUK NEDİR?
İnsanoğlu,ergenlik yaşına ulaştıktan sonra,aldığı sosyal öğreti gereği "olgunlaşmaya" zorlanır.Bu zorlama öyle etkin ve sinsi bir zorlamadır ki, insan bu durumu bir dayatma olarak değil, doğal bir süreç olarak algılar. _Nasıl ki,biyolojik olarak büyümek doğaldır,biyolojik olarak büyüyen insanoğlu,geçen yıllar içinde,doğal olarak aklını da büyütür, büyüyen aklın yolu da olgunlaşmaktır. Genel algılama budur! Her kim ki "ben olgunlaşmayacağım" derse onun "normal bir insan olmadığı düşünülür.Zaten böyle bir tavıra giren insan sayısı da çok ama çok azdır. Olgunlaşma hayatın doğal bir parçası,olgunlaşma büyümenin,erginleşmenin en önemli göstergesidir. Peki,kaçınılmaz süreç olgunlaşma nedir?
"Olgunlaşmadan" önceleri olgunlaşmayı bilgelik zannederdim. _Olgun insan herşeyi bilir! "Olgunlaşmadan" önceleri olgunlaşmayı çevreyi tamamen denetim altına alma gücü olarak algılardım. _Olgun insan herşeye hakim insandır. "Olgunlaşmadan" önceleri olgunlaşmayı her istediğini elde etme gücü zannederdim. _Olgun insan her istediğine ulaşan insandır. Sonunda öğrendim ki bilgelik ancak kenarından köşesinden yakalanır, çevreyi tamamen denetim altına almak mümkün değildir, herşeye hakim olmak ise sadece bir hayaldir. İşte bunları kavradığım gün nispeten olgunlaştığımı da kavradım. Olgunlaşma eğer varsa,olsa olsa insanın haddini öğrenmesidir. Üniversite de soyadı "bilir" olan bir arkadaşımız vardı.Ona takılırdık: _Sen ne bilirsin? O da cevap verirdi: _Haddimi bilirim! İleri yıllarda anladım ki bu arkadaşım "olgunluğu" bizden önce yakalamış bir insandı. Haddini bilmek! İşte olgunluk budur! John Forbes Nash bir matematik dahisidir. Aynı zamanda da şizofreni hastasıdır.Hayatını anlatan mütiş bir film vardır: "A Beautiful Mind" Filmin esas adı "Bir Güzel Akıl" iken nednse Türkçeye "Akıl Oyunları" olarak çevrilmiştir. Filimde Nash hayali insanlar görür, onlar hakkında paranoyak hikayeler uydurur. Nash'i tedavi etmeye çalışırlar.Ancak,Nash'in o hayali insanları zihninde yok etmesi mümkün olamaz, sadece onların hayal olduklarını kabul eder ve kendi bilincinde de hiç yaşlanmayan bu hayali insanlarla beraber"yaşamayı öğrenir. Şimdi size çok ters gelecek ama bence "olgunluk" insanın şizofrenik hayalleri ile (bile) yaşamayı öğrenmesidir. Olgunluk çevreyi olduğu gibi kabul etmektir. Uzun süre etrafınızdaki olguları değiştirmek için uğraşırsınız, bir kısmını değiştirmeyi becerirsiniz de.Ancak, bazı temel olguları öyle kolay kolay değiştiremezsiniz. bu durumda çok kızar, çok bozuklur,öfke duyar,kaderinize kızar,velhasıl uzun süre değiştiremediklerinizi değiştirmek uğruna kahrolursunuz. Sonunda bir gün,belki bıkar,belki haddinizin bilincine varır ve değiştiremediklerinizle yaşamayı öğrenmeye başlarsınız. Tıpkı onların hayali olduğunu artık kabul eden, ama o hayali kişileri bir türlü zihninden silemeyen, bunun içindir ki onlarla beraber yaşamayı öğrenen Nash gibi!
Hayatta en büyük öğreti neyi değiştirebileceğin neyi değiştiremeyeceğini öğrenmektir. Değiştiremediklerinle yaşamayı kabullenmek de olgunlaşmaktır. Hatta bilgelik de budur,insan bu gerçeği kabul ettikten sonra çevresini denetim altına aldığı duygusuna da kapılır. Olgunluk neden gereklidir? Huzur için! Huzur değiştiremediklerinle birlikte yaşama sanatıdır. CÜNEYT ÜLSEVER
Bu soruya cevabı bir alıntı ile verdim,çünkü yazacak çok şey vardı fakat zihnim sanırım çok dolu,toparlayamadım.Ama bu alıntı düşüncelerimi ifade ediyor. | |
|
SEPYA Moderatör
| Konu: Geri: bir soru da benden olsun izninizle Paz Kas. 30, 2008 2:30 am | |
| | |
|
matraks Yarbay
Mesaj Sayısı : 192 Yaş : 38 Ruhsal Durumunuz : Reputation : 0 Kayıt tarihi : 15/12/08
| Konu: Geri: bir soru da benden olsun izninizle Paz Ara. 21, 2008 10:28 am | |
| olgun insan beni tanırsanız görürsünüz. | |
|