TETİĞİ ÇEKEN ELLER KİMİN ? -------------------------------------------------------------------------------- Dünya genelinde, yoğun çatışma ve savaşın içinde bulunan ülkelerde, silah ticareti çok önemli bir rol oynuyor. Elleri kanlı ülkelerin başında ise Amerika, İngiltere ve Rusya yer alıyor. Washington'da, 2000 yılında Amerikan Kongresi tarafından yayınlanan bir rapora göre, en çok silahı ABD satıyor. Amerika'nın dünya silah pazarındaki payı yüzde 42, Rusya'nın yüzde 22 ve İngiltere'nin bu yüzde içindeki oranı ise yüzde 7. Ayrıca, bu ülkelerin en çok silah sattığı kesimin Ortadoğu ülkeleri olduğu vurgulanıyor. Ortadoğu en yağlı müşteri! Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün verilerine göre, Ortadoğu son on yılda dünyanın en çok silah satın alan müşterisi konumuna geldi. Dünya genelinde, yüzde 40 silah alımıyla listenin en başında Ortadoğu bulunurken, Amerika ise yüzde 50'lik bir payla dünya silah üretiminin yarısını elinde bulunduruyor. Arap ülkeleri arasında en çok silah alan ülke ise Suudi Arabistan. Kendilerine bahane arayarak, silahlanmayı haklı bir kimliğe büründürmeye çalışan kapitalist burjuva ülkeler, diğer taraftan da silah sattıkları yoksul ülkeleri "terörist" olarak göstermeye ve dünya güvenliğini tehlikeye sokan birer "öcü" konumuna getirmeye çalışıyorlar. Özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra, Amerika, silaha astronomik derecede para harcamaya başladı. ABD Başkanı George W. Bush, yaptığı bir konuşmada, gelecek yıllar içerisinde silahlanmaya 2.1 trilyon dolar harcamayı planladıklarını söyledi. Bu miktarın, Türkiye'nin ulusal gelirinin tam 14 katı büyüklüğünde olması, silah ticaretinin ne aşamada olduğunu oldukça çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır. Bedeli en ağır kim ödüyor? İnsan hakları örgütlerinin hazırladığı raporlara göre, her yıl konvansiyonel silahlarla 500 binin üzerinde insan ölüyor; yani dakikada 1 kişi. Dünyada her yıl 16 milyar mermi üretiliyor. Bu, kişi başı 2 mermi demek. Her yıl yaklaşık 8 milyon hafif silah üretiliyor ve bunların çoğu sivillerin eline geçiyor. Hafif silahlar o kadar yaygın ki, dünya çapında her 10 kişiye bir silah düşüyor. Dünya ülkelerinin üçte biri, sağlık hizmetleri için harcadığı paradan daha fazlasını ordu için harcıyor. Silaha en çok para harcayan Afrika, Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkelerinin, silahlara harcadığı 22 miyar doların yarısıyla bu ülkelerdeki bütün çocuklar temel eğitim alabilir. Dış yardım alan ülkeler sıralamasında ikinci olan Endonezya, aldığı yardım miktarının neredeyse tamamını ordu için harcıyor. Silah ticareti ve dünya ekonomisi arasındaki bağlantı nedir? Silah ticareti, yoksulluk, geri kalmışlık, insan hakları, uluslararası yardım, borçlanma ve benzeri terimler arasında nasıl bir ilişki yatıyor? Silahları kimler üretiyor? Kimler satıyor ve kimler alıyor? Ve hepsinden daha da önemlisi silah ticaretinin bedelini en ağır kim ödüyor? Not:Bu yazı alıntıdır