SİZCE DÜRÜSTLÜK NEDİR?
1-En büyük erdemlerden biridir.
2-Medeni Kanun Madde-2-Dürüst Davranma;herkes,haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.
3-Dürüstlük (integrity) kelimesi latince'deki "integer" kelimesinden gelmektedir ve anlamı "bütün" dür.İnsanın içinde olan, ayaklarını sağlam basmasını sağlayan, kişilik olgusunu güçlendiren merkezi bir güçtür.
4-Artık "maske" işlevi görmeye başlamış kavram.İlginçtir ki insanlar birilerine karşı hissettikleri ve dile getirdikleri olumsuz hissiyatları -ki bunlar olmaması gereken hissiyatlar- dürüstlük kisvesi altında, altın olmasa da gümüş tepside sunmaktadırlar.
Birine karşı, hakettiği sevgiyi, takdiri, değeri göstermeyip, var olan tüm pislikleri üzerine atıp daha sonra bunu "dost acı söyler" tarzında bir vecizeyle süslemek ne tür bir dürüstlüktür hala anlayamıyorum.
5- Bu zamanda dürüst insanı bulmak zor.Nerde yalan , dolan var insanlar orda artık. kapkaç var hırsızlık var.Parası düşene paranız düştü diyeceklerine,alıp parayı gidenlerin zamanı.Görüpte söylemeyenler de başka bir mevzu oluşturuyorlar..Ama acı olanda dürüstlük başlığına böyle dürüstlükten söz etmek ne mümkün şeklinde bir giri yazmış olmam.
6-Şahsiyet, onur ve kendine saygıdır.
7-Olması şart olan başkalarına zaten şart olan,ama en önemlisi şudur;her şey bittiğinde,her ilişkinin sonunda tek bir dostun bana kalmasını istiyorum.O dost da içimdeki dürüstlüğüm...
8-Ya da kısaca,her türlü dostum içideki dürüstlük...
9-Harflere yüklenmiş bir fazilet değil, her insanın, organ gibi taşıması gerektiğine inandığım bir kavram..
10-En büyük erdem olup olmadığı tartışılabilir, lakin şu hayatta karakter ve erdem sahibi olmak adına her şeyin başı, mihenk taşıdır.dürüstlük bir başkasına karşı olmaz çünkü insan kendine karşı davrandığından farklı bir biçimde bir başkasına karşı davranmaz. Başkalarına karşı yalan olanların özde kendilerine karşı yalan olduklarını söylemek de yanlış olmaz. Ya da bir başkasına karşı şeffaf olanın kendine karşı da şeffaf olacağını söylemek de.Dürüstlük önemlidir,çünkü dürüstlük bir insanın farkında olmasını sağlar.Sadece başkalarına yaranmak için kutsallara boyun eğersek ama bunun farkındaysak, dürüstlük bizi bu boyun eğmeden kurtarır. başkalarına karşı mutlu gözüküp hakikatte mutsuz isek gene dürüstlüktür bizi kurtaracak olan.Dürüstlük içimize işledikçe, dıştakı ve içteki bir olacaktır.İnsanlar mükemmel doğmaz.İnsan zaten açmazlarla, komplekslerle ve zıt tesirlerle doğar.Bu zıt tesirlerdir zaten insan hayatını dinamik hale getiren kişi eğer içindeki ve dışındaki arasında bir denge kurmaya çalışmıyorsa zaten yaşamıyor demektir ki bu zaten yaşamın en temel amacı olan homeostasinin reddidir bir şekilde bir uyum sağlanacaktır yaşama, yani dıştaki ve içteki arasında bir denge kurulacaktır.Dürüst insan ile dürüst olmayanın farkı ise, bu kurulan dengenin biçimidir.
11-Olsa olsa yalana mecbur edilmektir. başka bir şey değil.Adam gibi söylersiniz "nasıl yaniiii!" şeklinde kıyamet kopar,yok saklarsınız etraf süt liman.
12-İnsan denilende muhakkak olması gereken ama çoğu kişinin uzaktan yakından alakası bulunmadığı olgudur.Lafa gelince herkes dürüsttür, kendine laf söyletmez bu konuda atıp tutar,lakin hangi konuda dürüst davranmıştır tartışılır.Hep lafında sahibidir insan buna, öyle olduğunu sanır, bir nevi kendini kandırır, söylediği yalanlara kendini bile inandırır.
SONUÇ
ürüstlüğe başkaları için değil, başkalarının beyninde saf bir kişiliğe sahip olmak için değil kendimiz için sahip olmalıyız.Başkaları için değilde kendin,yeri geldiğinde de başkası ya da başkaları için de yaşadığını unutmayarak... ALINTI